http://www.trenujesz.pl/wiadomosc/jak-wybrac-grill-gazowy-ktory-bedzie-najlepszy/5147/ 2017-07-13 15:48:53.000000

Jak wybrać grill gazowy? Który będzie najlepszy?

Grillowanie potraw ma niezwykle wiele zalet – to zdrowa metoda przyrządzania posiłków, która jest na dodatek bardzo przyjemna i która sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu i w miłym gronie. Grille są dostępne w różnych wariantach, a jednym z nich są urządzenia gazowe. Jak wybrać grill gazowy? Czym się kierować podczas zakupu i czy warto sięgnąć po sprzęt tego typu?

Grillowanie na gazie ma wiele zalet: jest szybsze od tradycyjnego, potrawa ma stałą, równomierną temperaturę no i nie ma problemów z rozpaleniem grilla. Potrawy przyrządzone na urządzeniu gazowym są soczyste, a koszt użytkowania grilla gazowego pozostaje niski. Jeszcze jedną zaletą, o której czasami się zapomina, jest fakt, że małe grille gazowe są świetne nie tylko do użytkowania w ogrodzie przydomowym, ale również na biwaku.

Grill gazowy – jak działa?

Większość urządzeń tego typu jest zasilana propanem, a niektóre grille gazowe mogą działać na gaz ziemny. Grille gazowe mogą oddawać ciepło bezpośrednio poprzez płomień lub pośrednio – ogrzewając ceramiczny brykiet lub specjalne kamienie z law wulkanicznej, które następnie oddają ciepło do potrawy.

Grill gazowy nie wymaga tradycyjnego rozpalania – działa od razu po włączeniu. W zależności od wybranego modelu, możemy mówić też o różnych dodatkowych funkcjach (ustawienie konkretnej temperatury, ruszt, zegar).

Wątpliwości związane z grillami gazowymi

Chociaż grille gazowe są dostępne w sklepach już od lat, to wciąż wiele osób waha się, czy aby na pewno jest to rozwiązanie godne uwagi. Postaramy się rozwiać najczęstsze wątpliwości związane z grillami gazowymi.

  • Czy grill gazowy jest zdrowy? Grille gazowe są uważane za o wiele zdrowsze rozwiązania od urządzeń węglowych. Dlaczego? Podczas grillowania na gazie nie są wydzielane szkodliwe węglowodory aromatyczne, a wiele nowych urządzeń tego typu posiada rozwiązania, które nie dopuszczają do spalania się skapującego z potraw tłuszczu. Kolejną kwestią, która wpływa na to, że potrawy z grilla gazowego są zdrowsze jest fakt, że urządzenia te umożliwiają ustawienie niższej temperatury, co sprawia, że warzywa, ryby, mięso i owoce można grillować w idealnie dopasowanej temperaturze, co pozwala im zachować witaminy i mikroelementy.
  • Czy grill gazowy dymi? Samo urządzenie, jak również spalane paliwo gazowe nie wydzielają dymu i właśnie dlatego grill gazowy może być używany na tarasie lub balkonie (chyba, że przepisy lokalne lub zasady obowiązujące na danym osiedlu tego zabraniają), a nie tylko w ogrodzie.
  • Czy grill gazowy jest bezpieczny? Jak najbardziej! To jedno z lepszych rozwiązań do grillowania. Zarówno podczas uruchamiania urządzenia, jak również podczas grillowania, nie mamy do czynienia z ogniem. Urządzenia tego typu posiadają również odpowiednie zabezpieczenia.
  • Jak używać grill gazowy? Użytkowanie grilla gazowego jest zdecydowanie łatwiejsze niż grilla węglowego. Po podłączeniu sprzętu do butli z gazem, wystarczy włączyć urządzenie i ustawić w nim odpowiednią temperaturę. Wysokość temperatury należy dobrać do rodzaju grillowanej potrawy.
  • Jak czyścić grill gazowy? Wiele osób zastanawia się nad tym, czy wygodnie czyści się grille gazowe. Jest to raczej proste, o ile nie dopuścimy do wielokrotnych zaniedbań w tym zakresie. Warto zacząć od tak zwanego wypalania resztek, które mogły pozostać na ruszcie. Sporą część zanieczyszczeń da się usunąć właśnie w ten sposób. Te bardziej oporne należy usunąć podczas dokładnego czyszczenia urządzenia – można do tego użyć specjalistycznych preparatów i narzędzi (na przykład specjalne szczotki do czyszczenia rusztu).

Jak wybrać grill gazowy? Na co zwrócić uwagę?

Wybór grilla gazowego wymaga dobrego rozeznania się w ofercie, a także zastanowienia się nad kilkoma kwestiami praktycznymi. Najważniejsze zagadnienia, jakie należy przeanalizować przed zakupem to:

  • Wielkość grilla i jego konstrukcja – należy wziąć pod uwagę liczbę osób, które zazwyczaj będą uczestniczyły w grillowaniu. Im większa liczba osób, tym większy ruszt powinniśmy wybrać (wygodną opcją może być na przykład grill gazowy dwupalnikowy). Duże znaczenie ma sama wielkość rusztu, ale także konstrukcja grilla i dodatkowe udogodnienia nie pozostają obojętne dla wygody użytkowania. Jeśli w miejscu, w którym planujemy grillować brakuje wygodnego stolika, warto wybrać grill z dodatkowymi półeczkami i blatami, które posłużą do przygotowywania potraw oraz do ich nakładania.
  • Model stacjonarny, do zabudowy albo turystyczny – grille gazowe to bardzo zróżnicowana grupa urządzeń. Można w niej znaleźć grille gazowe do zabudowy, które można traktować, jak urządzenia w pełni stacjonarne. Niektóre grille gazowe są mobilne, ale na tyle duże, że nie ma mowy o tym, by zabrać je na kemping (na przykład grill gazowy amerykański), a inne to typowe grille gazowe turystyczne – model należy dobrać w zależności od potrzeb.
  • Moc urządzenia – wiele osób już na samym początku zastanawia się, jaka powinna być optymalna moc grilla gazowego. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, należy bowiem wziąć pod uwagę nie tylko samą moc urządzenia, ale także zakres obsługiwanych temperatur. Niektóre grille gazowe mogą mieć moc rzędu nawet 8 do 10 kW.
  • Renoma producenta – nie jest tajemnicą fakt, że dobrej jakości sprzęty zazwyczaj pochodzą od znanych i cenionych marek i to one właśnie są najchętniej wybierane przez nabywców. Grill gazowy – jaka firma będzie najlepsza? Bezpiecznym wyborem będą urządzenia od firm, które specjalizują się w produkcji grillów gazowych. Godne polecenia są na przykład sprzęty marki Campingaz.
  • Cena zakupu – tak naprawdę grill gazowy można kupić już za kilkaset złotych albo przeznaczyć na zakup wielokrotnie więcej. Przed zakupem warto ustalić dostępny budżet, a potem zorientować się, czego można oczekiwać po sprzęcie w wybranym przedziale cenowym. Grill gazowy do 500 złotych to wersja minimum, dość mobilna i prosta, ale można z powodzeniem polecić ten segment cenowy tym, którzy szukają niedrogiego sprzętu na biwak lub do okazjonalnego użycia w niewielkim gronie. Grill gazowy do 1000 złotych to również niezbyt wysoka półka cenowa, ale znaleźć można na niej już znacznie więcej różnych urządzeń – zarówno kompaktowe grille turystyczne, jak również sprzęty ze stolikiem i półeczkami. Grill gazowy do 1500 złotych to już zdecydowanie bardziej zaawansowane rozwiązanie. W tej cenie można znaleźć grille o wyższej mocy, na dość dużych konstrukcjach z blatem, półkami, haczykami.
  • Urządzenie do użytku domowego lub profesjonalnego – zupełnie inny grill gazowy sprawdzi się w przydomowym ogrodzie, a inny grill gazowy można polecić do gastronomii. Grill gazowy do restauracji albo do baru z kebabami powinien być urządzeniem większym i dedykowanym do zastosowania w gastronomii.

Grill gazowy czy węglowy?

Na korzyść grilla węglowego przemawia niska cena zakupu urządzenia oraz fakt, że wiele osób jest bardzo przywiązanych do tej techniki grillowania. Jednak przy dość częstej eksploatacji, grill węglowy okazuje się drogi (konieczność kupowania węgla lub brykietu i rozpałki) oraz uciążliwy podczas użytkowania. Poniżej przedstawiamy porównanie obu typów urządzeń.

Porównanie grilli gazowych i węglowych

GRILL GAZOWY

  • Droższy w zakupie. Większość dobrych modeli to koszt powyżej 500 złotych.
  • Do eksploatacji niezbędny jest gaz.
  • Nie wymaga pracochłonnego rozpalania.
  • Możliwość dokładnej regulacji temperatury.
  • Zdrowszy – nie wydzielają się węglowodory aromatyczne.
  • Lekki, mobilny, dostępny w wersjach turystycznych, stacjonarnych i z wieloma udogodnieniami.
  • Łatwy w czyszczeniu.

GRILL WĘGLOWY

  • Tańszy w zakupie. Wiele modeli można kupić już za kilkadziesiąt złotych lub niewiele ponad 100 zł.
  • Do eksploatacji niezbędny jest węgiel lub brykiet oraz opcjonalnie rozpałka.
  • Trzeba go rozpalać, co bywa trudne.
  • Temperaturą nie da się sterować w precyzyjny sposób.
  • Podczas, gdy tłuszcz wytapia się i kapie na rozgrzane węgle, wydzielane są szkodliwe substancje.
  • Dostępny w różnych rozmiarach, także jednorazowych i turystycznych.
  • Uciążliwe czyszczenie z resztek węgla lub brykietu.

Grill gazowy czy elektryczny?

Grillowanie na grillu gazowym i elektrycznym aż tak bardzo się od siebie nie różni – w obu przypadkach mamy do czynienia z urządzeniami nowoczesnymi o szerokiej funkcjonalności i z możliwościami płynnej regulacji temperatury. Grille elektryczne wymagają jednak podłączenia do zasilania, co czyni je mniej mobilnymi i raczej nie są to rozwiązania na biwak.

Grill gazowy – co z butlą? Gdzie ją przechowywać? Jaką wybrać?

Optymalnym rozwiązaniem jest dobór butli gazowej tak, by pasowała na półkę pod blatem urządzenia – wówczas można ją tam przechowywać zarówno podczas grillowania, jak również później, po przeniesieniu urządzenia do domu.

Grill gazowy to rozwiązanie łączące w sobie nowoczesność, funkcjonalność, wygodę oraz możliwość łatwego i przyjemnego przyrządzania zdrowych potraw. To opcja, którą warto wziąć pod uwagę!

Grillowanie na gazie ma wiele zalet: jest szybsze od tradycyjnego, potrawa ma stałą, równomierną temperaturę no i nie ma problemów z rozpaleniem grilla. Potrawy przyrządzone na urządzeniu gazowym są soczyste, a koszt użytkowania grilla gazowego pozostaje niski. Jeszcze jedną zaletą, o której czasami się zapomina, jest fakt, że małe grille gazowe są świetne nie tylko do użytkowania w ogrodzie przydomowym, ale również na biwaku.

Grill gazowy – jak działa?

Większość urządzeń tego typu jest zasilana propanem, a niektóre grille gazowe mogą działać na gaz ziemny. Grille gazowe mogą oddawać ciepło bezpośrednio poprzez płomień lub pośrednio – ogrzewając ceramiczny brykiet lub specjalne kamienie z law wulkanicznej, które następnie oddają ciepło do potrawy.

Grill gazowy nie wymaga tradycyjnego rozpalania – działa od razu po włączeniu. W zależności od wybranego modelu, możemy mówić też o różnych dodatkowych funkcjach (ustawienie konkretnej temperatury, ruszt, zegar).

Wątpliwości związane z grillami gazowymi

Chociaż grille gazowe są dostępne w sklepach już od lat, to wciąż wiele osób waha się, czy aby na pewno jest to rozwiązanie godne uwagi. Postaramy się rozwiać najczęstsze wątpliwości związane z grillami gazowymi.

  • Czy grill gazowy jest zdrowy? Grille gazowe są uważane za o wiele zdrowsze rozwiązania od urządzeń węglowych. Dlaczego? Podczas grillowania na gazie nie są wydzielane szkodliwe węglowodory aromatyczne, a wiele nowych urządzeń tego typu posiada rozwiązania, które nie dopuszczają do spalania się skapującego z potraw tłuszczu. Kolejną kwestią, która wpływa na to, że potrawy z grilla gazowego są zdrowsze jest fakt, że urządzenia te umożliwiają ustawienie niższej temperatury, co sprawia, że warzywa, ryby, mięso i owoce można grillować w idealnie dopasowanej temperaturze, co pozwala im zachować witaminy i mikroelementy.
  • Czy grill gazowy dymi? Samo urządzenie, jak również spalane paliwo gazowe nie wydzielają dymu i właśnie dlatego grill gazowy może być używany na tarasie lub balkonie (chyba, że przepisy lokalne lub zasady obowiązujące na danym osiedlu tego zabraniają), a nie tylko w ogrodzie.
  • Czy grill gazowy jest bezpieczny? Jak najbardziej! To jedno z lepszych rozwiązań do grillowania. Zarówno podczas uruchamiania urządzenia, jak również podczas grillowania, nie mamy do czynienia z ogniem. Urządzenia tego typu posiadają również odpowiednie zabezpieczenia.
  • Jak używać grill gazowy? Użytkowanie grilla gazowego jest zdecydowanie łatwiejsze niż grilla węglowego. Po podłączeniu sprzętu do butli z gazem, wystarczy włączyć urządzenie i ustawić w nim odpowiednią temperaturę. Wysokość temperatury należy dobrać do rodzaju grillowanej potrawy.
  • Jak czyścić grill gazowy? Wiele osób zastanawia się nad tym, czy wygodnie czyści się grille gazowe. Jest to raczej proste, o ile nie dopuścimy do wielokrotnych zaniedbań w tym zakresie. Warto zacząć od tak zwanego wypalania resztek, które mogły pozostać na ruszcie. Sporą część zanieczyszczeń da się usunąć właśnie w ten sposób. Te bardziej oporne należy usunąć podczas dokładnego czyszczenia urządzenia – można do tego użyć specjalistycznych preparatów i narzędzi (na przykład specjalne szczotki do czyszczenia rusztu).

Jak wybrać grill gazowy? Na co zwrócić uwagę?

Wybór grilla gazowego wymaga dobrego rozeznania się w ofercie, a także zastanowienia się nad kilkoma kwestiami praktycznymi. Najważniejsze zagadnienia, jakie należy przeanalizować przed zakupem to:

  • Wielkość grilla i jego konstrukcja – należy wziąć pod uwagę liczbę osób, które zazwyczaj będą uczestniczyły w grillowaniu. Im większa liczba osób, tym większy ruszt powinniśmy wybrać (wygodną opcją może być na przykład grill gazowy dwupalnikowy). Duże znaczenie ma sama wielkość rusztu, ale także konstrukcja grilla i dodatkowe udogodnienia nie pozostają obojętne dla wygody użytkowania. Jeśli w miejscu, w którym planujemy grillować brakuje wygodnego stolika, warto wybrać grill z dodatkowymi półeczkami i blatami, które posłużą do przygotowywania potraw oraz do ich nakładania.
  • Model stacjonarny, do zabudowy albo turystyczny – grille gazowe to bardzo zróżnicowana grupa urządzeń. Można w niej znaleźć grille gazowe do zabudowy, które można traktować, jak urządzenia w pełni stacjonarne. Niektóre grille gazowe są mobilne, ale na tyle duże, że nie ma mowy o tym, by zabrać je na kemping (na przykład grill gazowy amerykański), a inne to typowe grille gazowe turystyczne – model należy dobrać w zależności od potrzeb.
  • Moc urządzenia – wiele osób już na samym początku zastanawia się, jaka powinna być optymalna moc grilla gazowego. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, należy bowiem wziąć pod uwagę nie tylko samą moc urządzenia, ale także zakres obsługiwanych temperatur. Niektóre grille gazowe mogą mieć moc rzędu nawet 8 do 10 kW.
  • Renoma producenta – nie jest tajemnicą fakt, że dobrej jakości sprzęty zazwyczaj pochodzą od znanych i cenionych marek i to one właśnie są najchętniej wybierane przez nabywców. Grill gazowy – jaka firma będzie najlepsza? Bezpiecznym wyborem będą urządzenia od firm, które specjalizują się w produkcji grillów gazowych. Godne polecenia są na przykład sprzęty marki Campingaz.
  • Cena zakupu – tak naprawdę grill gazowy można kupić już za kilkaset złotych albo przeznaczyć na zakup wielokrotnie więcej. Przed zakupem warto ustalić dostępny budżet, a potem zorientować się, czego można oczekiwać po sprzęcie w wybranym przedziale cenowym. Grill gazowy do 500 złotych to wersja minimum, dość mobilna i prosta, ale można z powodzeniem polecić ten segment cenowy tym, którzy szukają niedrogiego sprzętu na biwak lub do okazjonalnego użycia w niewielkim gronie. Grill gazowy do 1000 złotych to również niezbyt wysoka półka cenowa, ale znaleźć można na niej już znacznie więcej różnych urządzeń – zarówno kompaktowe grille turystyczne, jak również sprzęty ze stolikiem i półeczkami. Grill gazowy do 1500 złotych to już zdecydowanie bardziej zaawansowane rozwiązanie. W tej cenie można znaleźć grille o wyższej mocy, na dość dużych konstrukcjach z blatem, półkami, haczykami.
  • Urządzenie do użytku domowego lub profesjonalnego – zupełnie inny grill gazowy sprawdzi się w przydomowym ogrodzie, a inny grill gazowy można polecić do gastronomii. Grill gazowy do restauracji albo do baru z kebabami powinien być urządzeniem większym i dedykowanym do zastosowania w gastronomii.

Grill gazowy czy węglowy?

Na korzyść grilla węglowego przemawia niska cena zakupu urządzenia oraz fakt, że wiele osób jest bardzo przywiązanych do tej techniki grillowania. Jednak przy dość częstej eksploatacji, grill węglowy okazuje się drogi (konieczność kupowania węgla lub brykietu i rozpałki) oraz uciążliwy podczas użytkowania. Poniżej przedstawiamy porównanie obu typów urządzeń.

Porównanie grilli gazowych i węglowych

GRILL GAZOWY

  • Droższy w zakupie. Większość dobrych modeli to koszt powyżej 500 złotych.
  • Do eksploatacji niezbędny jest gaz.
  • Nie wymaga pracochłonnego rozpalania.
  • Możliwość dokładnej regulacji temperatury.
  • Zdrowszy – nie wydzielają się węglowodory aromatyczne.
  • Lekki, mobilny, dostępny w wersjach turystycznych, stacjonarnych i z wieloma udogodnieniami.
  • Łatwy w czyszczeniu.

GRILL WĘGLOWY

  • Tańszy w zakupie. Wiele modeli można kupić już za kilkadziesiąt złotych lub niewiele ponad 100 zł.
  • Do eksploatacji niezbędny jest węgiel lub brykiet oraz opcjonalnie rozpałka.
  • Trzeba go rozpalać, co bywa trudne.
  • Temperaturą nie da się sterować w precyzyjny sposób.
  • Podczas, gdy tłuszcz wytapia się i kapie na rozgrzane węgle, wydzielane są szkodliwe substancje.
  • Dostępny w różnych rozmiarach, także jednorazowych i turystycznych.
  • Uciążliwe czyszczenie z resztek węgla lub brykietu.

Grill gazowy czy elektryczny?

Grillowanie na grillu gazowym i elektrycznym aż tak bardzo się od siebie nie różni – w obu przypadkach mamy do czynienia z urządzeniami nowoczesnymi o szerokiej funkcjonalności i z możliwościami płynnej regulacji temperatury. Grille elektryczne wymagają jednak podłączenia do zasilania, co czyni je mniej mobilnymi i raczej nie są to rozwiązania na biwak.

Grill gazowy – co z butlą? Gdzie ją przechowywać? Jaką wybrać?

Optymalnym rozwiązaniem jest dobór butli gazowej tak, by pasowała na półkę pod blatem urządzenia – wówczas można ją tam przechowywać zarówno podczas grillowania, jak również później, po przeniesieniu urządzenia do domu.

Grill gazowy to rozwiązanie łączące w sobie nowoczesność, funkcjonalność, wygodę oraz możliwość łatwego i przyjemnego przyrządzania zdrowych potraw. To opcja, którą warto wziąć pod uwagę!

Kategoria: Poradniki
Data: 13.07.2017
Social