http://www.trenujesz.pl/wiadomosc/jakie-wybrac-akcesoria-grillowe-ktore-beda-najlepsze/5049/ 2017-07-27 11:10:28.000000

Jakie wybrać akcesoria grillowe? Które będą najlepsze?

Sezon wiosenno-letni od wielu lat kojarzy się z jednym – grillowaniem. Możliwość zrelaksowania się na świeżym powietrzu przy dobrym jedzeniu sprawia, że mnóstwo osób z utęsknieniem czeka na wolny dzień. Żeby jednak odpoczynek się udał, musimy się odpowiednio przygotować. Co powinniśmy więc zabrać na grilla?

Przede wszystkim należy zadbać o zakup samego grilla. Oferta tych urządzeń jest tak szeroka, że bez problemu znajdziemy coś dla siebie. Zakupić możemy grill elektryczny, gazowy, węglowy, w kształcie koła, prostokątny, kwadratowy, na kółkach i bez, a także z szerokim wyposażeniem dodatkowym.

Jeśli zakup grilla mamy już za sobą, warto pomyśleć o akcesoriach, które okażą się niezbędne podczas rozpalania i przyrządzania potraw.

Co na grilla? Akcesoria podstawowe

Oferta produktów pomocniczy jest również szeroka, co ta dotycząca samych grillów, dlatego warto przeanalizować najważniejsze z nich.

  • Podpałki. Bez nich nie będzie grillowania, dlatego warto zdecydować się na takie podpałki, które pozwolą nam szybko i bez problemów rozpalić urządzenie. Oczywiście w sklepach znaleźć można różne rodzaje podpałek – dostępne są między innymi produkty w postaci płynów, które są tanie i rozpalają się dość szybko. Warto jednak decydować się na płyny ekologiczne, których pozostałości nie osiadają na jedzeniu.

Niezwykle skuteczne są również białe parafinowe blistry oraz podpałka z płyty wiórowej. Występują w postaci kostek, które rozprowadzamy po brykiecie. Jeżeli natomiast zależy nam na produktach ekologicznych, powinniśmy zainteresować się podpałką z wełny drzewnej.

  • Szpilki do szaszłyków. Nieodzowny element w przypadku wielu grillów. Warto decydować się na modele chromowane, które wyróżniają się wysoką wytrzymałością mechaniczną i odpornością na wpływ czynników zewnętrznych, na przykład wysokiej temperatury.
  • Łopatki. Przydatne podczas przekładania mięsa. Podczas zakupu sprawdźmy, czy łopatka jest na tyle długa, by ochronić nas przed ogniem i z jakiego materiału wykonana została jej rączka (najpopularniejsze są modele drewniane).
  • Widelce. Mowa o wersjach przedłużanych, których zastosowanie jest podobne do łopatek. Również przydatne okażą się szczypce.
  • Lawa wulkaniczna. Są to kamienie, które wykorzystuje się do rozprowadzania ciepła na całej powierzchni grilla. Pod tym względem, spisują się bardzo dobrze. Co więcej, lawa wulkaniczna pochłania również nadmiar tłuszczu skapujący z potraw.
  • Ruszty. Sprzedawane są w różnych odmianach, które różnią się przede wszystkim rozmiarami oraz materiałami, z których zostały wykonane. Najczęściej wybór opiera się na dwóch produktach – rusztach żeliwnych, które są ciężkie, długo się nagrzewają, jednak trzymają ciepło przez spory czas oraz rusztach ze stali żeliwnej, czyli odmianach lżejszych, szybciej się nagrzewających i równie szybko tracących ciepło.

Dobrym wyborem mogą okazać się również ruszty głębokie, które są swego rodzaju zabezpieczeniem przed wypadnięciem potrawy, a także pełne płyty.

Akcesoria dodatkowe

  • Środki do czyszczenia grilla. Są to preparaty chemiczne najczęściej występujące w postaci spryskiwacza. Bardzo dobrze usuwają zaschnięty tłuszcz i inne rodzaju zabrudzeń.
  • Rożno. Przydatne wtedy, gdy grillujemy spory kawałek mięsa. Godne polecenia są zwłaszcza odmiany teleskopowe, których długość możemy łatwo modyfikować.
  • Stojak do pieczenia drobiu. Najczęściej wykorzystywany do grillowania całego kurczaka. Pozwala na postawienie go w pozycji pionowej, która ułatwia aromatyzowanie go winem bądź piwem. Na rynku znaleźć można również wiele naczyń w postaci patelni, garnków bądź specjalnych kamieni na pizzę.
  • Pokrowiec na grill. Jest konieczny podczas deszczu bądź niskich temperatur.
  • Akcesoria dodatkowe. Spośród nich wymienić można między innymi kosz na węgiel drzewny, noże, szczypce czy chociażby szpadki.

Przede wszystkim należy zadbać o zakup samego grilla. Oferta tych urządzeń jest tak szeroka, że bez problemu znajdziemy coś dla siebie. Zakupić możemy grill elektryczny, gazowy, węglowy, w kształcie koła, prostokątny, kwadratowy, na kółkach i bez, a także z szerokim wyposażeniem dodatkowym.

Jeśli zakup grilla mamy już za sobą, warto pomyśleć o akcesoriach, które okażą się niezbędne podczas rozpalania i przyrządzania potraw.

Co na grilla? Akcesoria podstawowe

Oferta produktów pomocniczy jest również szeroka, co ta dotycząca samych grillów, dlatego warto przeanalizować najważniejsze z nich.

  • Podpałki. Bez nich nie będzie grillowania, dlatego warto zdecydować się na takie podpałki, które pozwolą nam szybko i bez problemów rozpalić urządzenie. Oczywiście w sklepach znaleźć można różne rodzaje podpałek – dostępne są między innymi produkty w postaci płynów, które są tanie i rozpalają się dość szybko. Warto jednak decydować się na płyny ekologiczne, których pozostałości nie osiadają na jedzeniu.

Niezwykle skuteczne są również białe parafinowe blistry oraz podpałka z płyty wiórowej. Występują w postaci kostek, które rozprowadzamy po brykiecie. Jeżeli natomiast zależy nam na produktach ekologicznych, powinniśmy zainteresować się podpałką z wełny drzewnej.

  • Szpilki do szaszłyków. Nieodzowny element w przypadku wielu grillów. Warto decydować się na modele chromowane, które wyróżniają się wysoką wytrzymałością mechaniczną i odpornością na wpływ czynników zewnętrznych, na przykład wysokiej temperatury.
  • Łopatki. Przydatne podczas przekładania mięsa. Podczas zakupu sprawdźmy, czy łopatka jest na tyle długa, by ochronić nas przed ogniem i z jakiego materiału wykonana została jej rączka (najpopularniejsze są modele drewniane).
  • Widelce. Mowa o wersjach przedłużanych, których zastosowanie jest podobne do łopatek. Również przydatne okażą się szczypce.
  • Lawa wulkaniczna. Są to kamienie, które wykorzystuje się do rozprowadzania ciepła na całej powierzchni grilla. Pod tym względem, spisują się bardzo dobrze. Co więcej, lawa wulkaniczna pochłania również nadmiar tłuszczu skapujący z potraw.
  • Ruszty. Sprzedawane są w różnych odmianach, które różnią się przede wszystkim rozmiarami oraz materiałami, z których zostały wykonane. Najczęściej wybór opiera się na dwóch produktach – rusztach żeliwnych, które są ciężkie, długo się nagrzewają, jednak trzymają ciepło przez spory czas oraz rusztach ze stali żeliwnej, czyli odmianach lżejszych, szybciej się nagrzewających i równie szybko tracących ciepło.

Dobrym wyborem mogą okazać się również ruszty głębokie, które są swego rodzaju zabezpieczeniem przed wypadnięciem potrawy, a także pełne płyty.

Akcesoria dodatkowe

  • Środki do czyszczenia grilla. Są to preparaty chemiczne najczęściej występujące w postaci spryskiwacza. Bardzo dobrze usuwają zaschnięty tłuszcz i inne rodzaju zabrudzeń.
  • Rożno. Przydatne wtedy, gdy grillujemy spory kawałek mięsa. Godne polecenia są zwłaszcza odmiany teleskopowe, których długość możemy łatwo modyfikować.
  • Stojak do pieczenia drobiu. Najczęściej wykorzystywany do grillowania całego kurczaka. Pozwala na postawienie go w pozycji pionowej, która ułatwia aromatyzowanie go winem bądź piwem. Na rynku znaleźć można również wiele naczyń w postaci patelni, garnków bądź specjalnych kamieni na pizzę.
  • Pokrowiec na grill. Jest konieczny podczas deszczu bądź niskich temperatur.
  • Akcesoria dodatkowe. Spośród nich wymienić można między innymi kosz na węgiel drzewny, noże, szczypce czy chociażby szpadki.
Kategoria: Poradniki
Data: 31.08.2017
Social